Home > Over Stek > Nieuwsarchief > Brrrr, koud in huis

Brrrr, koud in huis

In de herfst gaat in veel woningen de verwarming weer aan. Het is belangrijk om eens in de zo veel tijd uw centrale verwarming te ontluchten en bij te vullen. Maar waarom eigenlijk? En hoe gaat u dan te werk? We helpen u op weg.

 

Als uw verwarming niet goed opwarmt of vreemde geluiden – borrelend, rammelend of tikkend – gaat maken, dan is het waarschijnlijk tijd om uw verwarmingsinstallatie te ontluchten. Dit komt omdat er door het gebruik van uw verwarming lucht vrijkomt, die niet uit zichzelf uit uw leidingen kan ontsnappen. Gemiddeld is dit zo’n een keer per jaar nodig. Moet het vaker gebeuren? Dan is er wellicht meer aan de hand; het is dan verstandig om uw cv te laten controleren op lekkage of andere problemen.

Waarom ontluchten?

De twee belangrijkste redenen om uw verwarming te ontluchten zijn uw comfort en uw portemonnee. Als er veel lucht in de radiatoren zit, kunnen deze minder goed opwarmen. Om in de koude wintermaanden dus een aangename temperatuur in huis te krijgen, zult u extra hard moeten stoken, met als gevolg een hogere energierekening. Maar er is nog een belangrijke reden om uw cv tijdig te ontluchten: door de aanwezige lucht in de leidingen, kunnen deze gaan roesten.

Zo gaat u te werk

De energiewacht heeft twee handige filmpjes gemaakt over het ontluchten en bijvullen van de CV.
Filmpje centrale verwarming ontluchten
Filmpje centale verwarming bijvullen

Werkt uw cv-systeem na het controleren van bovenstaande zaken nog steeds niet naar behoren? Neem dan contact op met de onderhoudsdienst van uw verwarming. De contactinformatie staat meestal op de CV-ketel.