Home > Over Stek > Nieuwsarchief > Herfsttijd, bladkorven weer geplaatst

Herfsttijd, bladkorven weer geplaatst

Na een heerlijke lange nazomer is het nu echt herfst. De bladeren zijn verkleurd en beginnen al van de bomen te vallen. Dat levert mooie plaatjes op, maar ook overlast. De bladeren zorgen voor gladheid, die vooral op de weg en opstoepen en fietspaden gevaarlijke situaties kan opleveren. In Hillegom, Lisse en Teylingen staan daarom bladkorven om de overvloed aan blad in te doen. Samen houden we de buurt opgeruimd en de grond gezond.

Bladkorven

Na een nacht vorst verliezen bomen versneld hun blad. De veegwagens die de straten schoon houden, kunnen niet overal tegelijk zijn. Bovendien kunnen zij grote hopen bladeren niet in een keer afvoeren. U kunt helpen door uw stoep en omgeving bladschoon te houden. In Hillegom, Lisse en Teylingen staan speciale bladkorven waar u de opgeveegde bladeren in kunt doen. Is een bladkorf vol, dan kan het opgeveegde blad natuurlijk ook in de eigen GFT-container worden gedeponeerd.

Gezond voor de grond

Overigens hoeft niet in alle gevallen het blad te worden opgeveegd. Bladeren zijn goed voor de grond. Ze beschermen tegen vorst en bevatten veel voedingsstoffen. Verteerd blad is prima compost voor planten. Ook kunnen allerlei insecten, egels en zelfs vogels in een bladlaag schuilen en vermindert zo’n laagje herfstblad de groei van onkruid.

Compost

Het verzamelde blad wordt verwerkt tot compost. Takken, stronken en ander snoeiafval verteert niet goed en hoort daarom niet thuis in de bladkorven. Zelf composteren kan ook: verzamel de natte bladeren in een vuilniszak, stamp het goed aan en knoop de zak dicht. Knip een paar gaatjes in de zak en zet die weg. In het voorjaar is het prachtige compost geworden, waarmee de tuin kan worden bemest.

Bladkorf in buurtschap De Engel, Lisse