23 februari 2021

Nestkasten voor dwergvleermuis

Onze zorg voor de huisvesting strekt zich geregeld ook uit tot het dierenrijk. Op verschillende plekken in Voorhout, Warmond, Lisse en Sassenheim zijn of worden nestkasten opgehangen voor de ruige en gewone dwergvleermuis.

Onder een vergrootglas zien ze er inderdaad ruig uit, maar ze passen gewoon in een luciferdoosje. De dwergvleermuis (foto: Ecopedia) is tussen de 3 en 5 centimeter lang. Veel van onze bewoners weten niet eens dat ze hun huis, bijvoorbeeld in de spouwmuur, delen met de dwergvleermuis. De diertjes zijn alleen ’s nachts actief en veroorzaken geen tot nauwelijks overlast. Sterker nog: het zijn hele nuttige insectenjagers. Een dwergvleermuis kan in één nacht duizenden muggen vangen.

Kleine kasten

Als wij bij onderhouds- of verduurzamingswerkzaamheden aan de schuilplekken van de dwergvleermuis komen, is Stek volgens de Wet Natuurbescherming verplicht om tijdelijk nestkasten op te hangen op een alternatieve locatie. Bij woningen die daarvoor geschikt zijn, gebeurt dat door medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf Habitus. Het zijn kleine kasten van 53 bij 20 bij 2 centimeter, die met twee schroeven aan de muur worden bevestigd. Ze worden over anderhalf tot twee jaar weer verwijderd, als de werkzaamheden aan de woningen klaar zijn en de rust is weergekeerd.

Gierzwaluw

Wat voor de dwergvleermuizen geldt, gaat ook op de gierzwaluwen. Ook zij mogen niet worden verstoord door werkzaamheden, zonder dat Stek een alternatieve locatie aanbiedt waar de zwaluwen hun nest kunnen bouwen. De komende tijd  gebeurt dat onder meer in Lisse. Zo’n nestkast is in feite een holle baksteen, met een opening waardoor de zwaluw in- en uitvliegt. Ze worden geplaatst in het metselwerk. In overleg met een ecoloog zijn de nestlocaties uitgekozen. De bewoners worden vooraf op de hoogte gesteld van de werkzaamheden.