Energie Besparen

Helaas heeft niemand invloed op de energieprijzen. Op hoeveel energie u verbruikt, heeft u wel invloed.

Zuinig met energie

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan. Het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op de energierekening.

Slimme tips 

  1. Sluit de deuren in huis
  2. Douche niet langer dan 5 minuten
  3. Verwarm alleen de kamers waar u zit of werkt
  4. Zet electrische apparaten uit en niet op stand-by
  5. Houd radiatoren vrij
  6. Was op maximaal 40 graden
  7. Gebruik de waterkoker zuinig
  8. Zorg regelmatig voor frisse lucht in huis

Meer tips over energiebesparen: 
naar Milieu Centraal 
> naar de Woonbond
> energie besparen met Steffie (Diverse talen: en/tr/ar/pl/bg)

Veelgestelde vragen

In heel Nederland hebben aanvragen voor zonnepanelen vertraging in verband met veel vraag. Huurders van een eengezinswoningen kunnen zonnepanelen aanvragen. Wij benaderen huurders ook actief. Een aanvraag wordt altijd in behandeling genomen, maar kan afgewezen worden. Bijvoorbeeld als er twijfels zijn over de kwaliteit van het dak. Voor beneden-/bovenwoningen en appartementen is het iets ingewikkelder. Hiervoor hebben wij vaak goedkeuring nodig van bovenburen.  Verder zijn de kwaliteit en het vervangingsmoment van de dakbedekking van belang. Deze woningen worden alleen in zijn geheel aangepakt. Helaas zijn individuele aanvragen niet mogelijk.

Goed om te weten, is dat koken op gas gemiddeld maar 5% van het totale gasverbruik is. Het meeste gas wordt gebruikt voor verwarming en warm water. U kunt zelf ook veel doen om energie én geld te besparen. Kijk naar de bespaartips op www.stek-wonen.nl.

Stek heeft ongeveer 600 woningen die tot 2028 met voorrang worden aangepakt. Dat zijn de huizen waar huurders na de verduurzaming veel energie besparen. Isolatie, zonnepanelen en warmtepompen zorgen dan voor betere energieprestaties en een behaaglijke woning. Het liefst pakken we alle woningen tegelijk aan. De snelheid waarmee Stek kan werken is jammer genoeg afhankelijk van de beschikbaarheid van mensen en materialen. In de bouw is gebrek aan goede vakmensen en de levertijd van de materialen is lang. Een precieze planning is dan ook helaas niet te geven. Huurders kunnen er vanuit gaan, dat zij een jaar voor de start van de werkzaamheden informatie ontvangen. Minder ingrijpende duurzame verbeteringen blijven wij ook uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan het vervangen van een enkel glas voor een schilderbeurt.

In veel gevallen kunnen we de temperatuur voor blokverwarming niet aanpassen. Bij een lagere temperatuur kunnen we niet alle bewoners een warme en comfortabele woning bieden

Bij een energiecontract met variabele prijzen is het op dit moment verstandig om rekening te houden met sterk stijgende prijzen. Bij uw energieleverancier kunt u aangeven dat u uw termijnbedrag voor uw energieverbruik wilt verhogen. Hiermee kunt u voorkomen dat u verrast wordt met een hoge energierekening. Neem hiervoor contact op met uw energieleverancier.

Als u een elektriciteitsaansluiting heeft, krijgt u € 225 (inclusief btw) korting op uw energiebelasting. Dus ook als u zonnepanelen heeft en meer energie opwekt dan u gebruikt. Of als u weinig elektriciteit gebruikt, maar wel veel gas. Gebruikt u weinig elektriciteit? Dan profiteert u wel minder van de lagere belasting op elektriciteit.

Dit doen we op verschillenden manieren:

Wij werken er hard aan om onze woningen beter te isoleren (aanbrengen van isolatie en dubbel glas). Dit doen we per complex, zodat we het gelijk goed kunnen aanpakken. 

Stek stimuleert koken zonder gas door bij de renovatie van woningen deze voor te bereiden op elektrisch koken. Daarnaast hebben wij bij een aantal complexen het koken op gas vervangen door elektrisch koken.

Onze nieuwbouwwoningen zijn bijna energie-neutraal en volledig gasloos.

We hebben initiatieven om bewoners bewust te maken van mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Kijk naar de bespaartips op www.stek-wonen.nl.