18 oktober 2021

Verdachte van oplichting woningzoekenden opgepakt

Met de aanhouding van een 17-jarige jongen uit Amsterdam denkt de politie een oplichtingszaak van tientallen woningzoekenden te hebben opgelost. De verdachte verstuurde onder meer sms-berichten en e-mails onder de noemer van Woningnet, de voorganger van het huidige woonruimteverdeelsysteem 'Huren in Holland Rijnland'. Hij zou de slachtoffers voor minimaal 20.000 euro hebben opgelicht.

Hoe ging de verdachte te werk?

De verdachte stuurde berichtjes naar woningzoekenden waarin hen dringend werd verzocht hun Woningnet-account te verlengen. Deze zogeheten phisingberichten zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Ze lijken afkomstig van een officiƫle instantie. In werkelijkheid is de afzender een oplichter.

De verdachte kon met behulp van smsjes de slachtoffers onder druk zetten. Hij speelde in op hun gevoel en lokte hen via een link naar een valse site. Via deze phishinglink kon hij veel geld stelen. Uit onderzoek van de ING kwamen 42 fraudegevallen aan het licht. De totale brutoschade kwam uit op ruim 19.000 euro. Nog eens 13.000 euro aan pogingen konden door de bank tijdig worden geblokkeerd.

Op heterdaad betrapt

Alle fraudegevallen waren terug te leiden naar een woning in Amsterdam. Uit navraag bij andere banken bleek dat nog ruim 100 andere fraudegevallen herleidbaar waren naar dit adres. De politie geeft aan dat vanuit deze woning tientallen phishingsites werden beheerd.

Op het moment dat de politie het huis binnenviel werd de verdachte op heterdaad betrapt. Na doorzoeking van de woning nam de politie veel cashgeld, meerdere laptops, telefoons en luxe goederen in beslag. De verdachte zit op dit moment vast voor verder verhoor. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Oplichting via phishing voorkomen

De politie adviseert om nooit te reageren op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincodes. Klik ook nooit op betaalverzoeken die je ontvangt van onbekenden.

Als je een verdacht berichtje hebt ontvangen waar je twijfels over hebt, neem dan contact op met het genoemde bedrijf of de instantie onder wiens naam het bericht is verstuurd.