13 december 2023

Prestatieafspraken 2024 ondertekend

Huurdersbelangenvereniging Bollenstreek (HBVB), Woonstichting Stek, en de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen hebben nieuwe prestatieafspraken gemaakt voor 2024. Maandag 11 december ondertekenden de vertegenwoordigers van de verschillende partijen de afspraken in Noordwijk.

Een van de belangrijkste doelen is meer sociale huurwoningen bouwen om het woningtekort aan te pakken. Ook willen de vijf organisaties zoveel mogelijk voorkomen dat nieuwbouwplannen vertraging oplopen.

Woningen beter gebruiken

De organisaties gaan onderzoeken hoe van bestaande woningen meer sociale huurwoningen gemaakt kunnen worden. Stek gaat bijvoorbeeld het delen van woningen stimuleren en woningen waar mogelijk splitsen. Daarnaast wil zij meer sociale huurwoningen realiseren in bestaande woongebouwen. In 2023 heeft Stek voor de HLT-gemeenten een doorstroomadviseur aangesteld. Die heeft al mooie resultaten bereikt. Zo gaat binnenkort een aantal huurders verhuizen naar woontoren de ‘Waterkanten’ in Lisse. Deze ‘doorstromers’ laten grotere woningen achter voor gezinnen.

Duurzaamheid

Een belangrijk speerpunt in de prestatieafspraken blijft verduurzaming. Zo heeft Stek in 2023 in de drie gemeenten 578 woningen van zonnepanelen voorzien. Op dit moment heeft 94% van de woningen een A, B, C of D label. Ook in 2024 kunnen huurders weer een afspraak maken met een energiecoach. Behalve advies ontvangen zij een pakket met hulpmiddelen om energie te besparen.

Doelgroepen

Ondanks alle inspanningen is het woningtekort in de Bollenstreek nog steeds groot. Met name jongeren hebben het moeilijk om woonruimte te vinden. De afspraak om jongerenwoningen aan te bieden met behoud van inschrijfduur blijft van kracht. Zo blijven jongeren inschrijftijd opbouwen om daarna gemakkelijker door te stromen naar een volgende huurwoning. Niet alleen lage inkomensgroepen hebben het moeilijk op de woningmarkt. Dit geldt ook voor huishoudens met een middeninkomen. Stek en de gemeenten gaan onderzoeken hoe ze iets voor deze groep kunnen betekenen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het vergroten van leefbaarheid in de wijk en het huisvesten van bijzondere doelgroepen.

Samenwerking

Ingrid Tijsen, voorzitter van de Huurdersbelangenvereniging Bollenstreek (HBVB), is blij met de nieuwe afspraken: ‘We hebben goede en intensieve gesprekken gevoerd met de gemeenten en Stek over veel onderwerpen en het is fijn om te zien dat we goed samenwerken op de verschillende thema’s. Joke van den Berg, bestuurder van Stek, vult aan: ‘Er ligt een mooie ambitie om sociale huisvesting weer een stap verder te brengen. We gaan met de HBVB en de drie gemeenten volop aan de slag om de nieuwe doelen voor 2024 waar te maken.’