3 januari 2020

Meer mensen hebben recht op huurtoeslag

Goed nieuws voor mensen die door een kleine stijging van het inkomen direct hun huurtoeslag kwijtraken. Vanaf 1 januari van dit jaar is de Wet op de huurtoeslag veranderd. De harde inkomensgrenzen zijn vervallen. Als het salaris omhoog gaat, wordt de huurtoeslag geleidelijk lager. Voorheen was het zo dat iemand die een euro meer verdiende dan het maximum, meteen met lege handen stond.

Door de wetswijziging hebben vanaf 1 januari zo’n 115.000 extra huishoudens recht op huurtoeslag. Op de website van de belastingdienst kunnen huurders controleren of ze in 2020 in aanmerking komen voor de toeslag. Voor de mensen die nu al huurtoeslag krijgen en voor wie het inkomen gelijk blijft, verandert er niets.   

Of, en hoeveel huurtoeslag iemand krijgt, hangt onder andere af van het inkomen, de samenstelling van het gezin en de hoogte van de huurprijs. Wie wil weten of hij in aanmerking komt, kan een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/