17 juli 2020

Stek neemt ‘nul-op-de-meter-woningen’ in gebruik

Een klassiek ogend rijtje eengezinswoningen, maar wel boordevol moderne techniek. Op de hoek Johan Zoutmanstraat/Jan Trompstraat in Lisse heeft Woonstichting Stek tien ‘nul-op-de-meter-woningen’ in gebruik genomen. Uitverkoren huurders konden donderdagmiddag – op volgorde van inschrijvingsduur - een keuze maken voor hun favoriete woning. De reacties waren unaniem lovend. “Een superhuis.”

Zonnepanelen

Een nul-op-de-meter (vaak afgekort tot NOM)-woning) wekt net zoveel energie op als een gemiddeld huishouden verbruikt. Om dat mogelijk te maken bestaat het dak aan de achterzijde van het rijtje volledig uit zonnepanelen en ook aan de voorzijde van de huizen ligt nog een aantal van deze energie-opwekkers op de pannen. De woningen zijn gasloos. Ze beschikken over een elektrische warmtepomp, met elk een eigen ‘lus’ die op tientallen meters diepte warmte uit de bodem haalt. Een uitstekende isolatie zorgt er verder voor dat niet voor de buitenlucht wordt gestookt. De woningen zijn voor Stek gebouwd door de Katwijkse Bouw Maatschappij (KBM).

Waterkanten

De tien NOM-woningen staan in de nieuwbouwwijk De Waterkanten, waar in totaal zo’n 320 woningen in verschillende prijsklassen komen. Stek ontwikkelt er daar 138 van. De oude flatwoningen aan de Van Speijkstraat worden afgebroken. De eerste keus voor een nieuwe sociale huurwoning was afgelopen donderdagmiddag voor een echtpaar dat een sloopwoning achterliet. “Heel gelukkig”, waren ze met hun nieuwe thuis.