UPDATE CORONA: WIJZIGING DIENSTVERLENING IVM AANGESCHERPTE REGELS

28 september 2020

Valse e-mails over betalen inschrijving

Een onbekende partij stuurt sms-berichten en e-mails, waarin staat dat u de verlengingskosten van uw inschrijving bij WoningNet moet betalen. Dit zijn valse e-mails (phishing). Wij adviseren u dringend deze te berichten te verwijderen en de afzender te blokkeren! WoningNet is in deze regio niet meer actief. Woningzoekenden hebben een inschrijving bij Huren in Holland Rijnland.

Oplichting

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. 
De tekst van deze  phishingSMS is: "U heeft een inschrijving bij Woningnet. Over enkele dagen verloopt uw inschrijving. Uw inschrijving verlengen wij met een jaar als u de verlenigskosten van 8 euro betaald. Betaal gemakkelijk door middel van onderstaanfde link: https://s.id/woningnet."

E-mail

Er blijkt ook een e-mail rond te gaan met daarin hetzelfde verzoek om de verlengingskosten te betalen. De mail begint zonder de juiste aanhef, de WoningNet regio wordt niet genoemd, heeft (net als de sms) spelfouten in de tekst en een verkeerd factuurnummer. Zie hieronder de tekst van de phishing e-mail:
Geachte Heer/Mevrouw #surname#,
U heeft een inschrijving bij WoningNet.
Over 2 weken verloopt uw inschrijving.
Uw inschrijving verlengen wij met een jaar als u de verlengingskosten van €8,00 betaalt.
U kunt betalen via iDEAL.
Via de onderstaande link word u automatisch doorverwezen naar onze betaalpagina. WoningNet-verlengingskosten
Uw factuurnummer is SRA-00368246

Fraudehelpdesk

Heeft u toch op de link in het bericht geklikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank om aan te geven dat er sprake is van digitale oplichting. Ook adviseren wij u om aangifte te doen bij de politie. Lees op de website van de Fraudehelpdesk welke stappen u nog meer kunt ondernemen.