16 september 2021

Betere isolatie voor minder geluidsoverlast

Minder herrie voor bewoners aan een drukke straat. Dat is het doel van de werkzaamheden die deze maand worden uitgevoerd bij woningen van Stek aan de Broekweg in Lisse. De Omgevingsdienst West-Holland geeft subsidie voor deze maatregelen.

Geluidwerende gevels

Wonen aan een drukke verkeersweg kan geluidsoverlast met zich meebrengen. Vooral bewoners van wat oudere woningen waarvan de isolatie niet optimaal is, hebben hiermee te maken. Voor de Broekweg in Lisse waren twee oplossingen mogelijk: het wegdek vervangen door geluidsarm asfalt of het geluidwerend maken van de gevels van de woningen, die dateren uit de jaren vijftig. Aangezien de gemeente Lisse het asfalt in deze straat nog maar kortgeleden heeft vervangen, viel optie één af.

Betere afdichting

 Na technisch onderzoek en berekeningen van de Omgevingsdienst West-Holland bleek dat ongeveer de helft van de 48 Stek-woningen in de straat in aanmerking komt voor isolatiemaatregelen. Die kunnen per woning verschillen en variëren van zwaarder (isolerend) glas tot een betere afdichting van de kieren en het plaatsen van geluidwerende ventilatieroosters.

De werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van vrijwilligheid. Sommige bewoners kozen ervoor om niet mee te doen. De klus moet eind deze maand zijn afgerond.