16 juni 2021

Corporaties werken samen bij isoleren woningen

Hoe kunnen we onze woningen sneller, vernieuwender en tegen lagere kosten energiezuinig maken? Die vraag leidde tot de samenwerking van acht woningcorporaties in de Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC). Ook Woonstichting Stek – waarvan het werkgebied pal tegen Noord-Holland aan ligt – doet mee.

De handtekeningen zijn inmiddels gezet onder de overeenkomsten voor het isoleren van zo’n 3.000 sociale huurwoningen in de komende vijf jaar door Coen Hagedoorn Bouw en BAM Wonen.

Eengezinswoningen

In alle gevallen gaat het om woningen die tussen 1945 en 1982 zijn gebouwd. Door het goed isoleren van deze woningen, wordt het energieverbruik omlaag gebracht. Ze worden daarmee ook geschikt voor alle denkbare (toekomstige) vervangers van aardgas. Dit wordt mogelijk door isolatie van daken, gevels, kozijnen en vloeren, kier- en naaddichting en verbetering van het ventilatiesysteem. Door te kiezen voor een gezamenlijke aanpak en twee gespecialiseerde bedrijven die het werk uitvoeren, profiteren de corporaties van een lagere prijs.

Portieketagewoningen

Woonstichting Stek ligt weliswaar niet ín Noord-Holland, maar het werkgebied grenst wel aan deze provincie. Als het gaat om doelmatiger werken en kostenbesparing, kijken we graag over de grenzen heen. Stek doet in de duurzaamheidscoalitie mee met een project in Lisse, waar 47 eengezinswoningen uit 1949 energiezuiniger worden gemaakt. Er kunnen meer projecten volgen.