CORONA aangepaste dienstverlening

7 juli 2021

Meer huurders hebben recht op huurtoeslag

Sinds 1 januari 2020 komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt door een wetswijziging. De harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen.

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Tot en met 2019 waren er harde inkomensgrenzen. Hierdoor kon je huurtoeslag in één keer vervallen als je een paar euro extra ging verdienen. Vanaf 1 januari 2020 bestaan die harde inkomensgrenzen niet meer. Als je inkomen stijgt, krijg je minder huurtoeslag. Het is niet meer zo, dat de huurtoeslag plotseling helemaal wegvalt. Dit zorgt voor meer zekerheid bij huurders.

Wie kan huurtoeslag krijgen?

Niet iedereen die huurt, kan huurtoeslag krijgen. De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen: je moet 18 jaar of ouder zijn en een zelfstandige woonruimte huren. Dit betekent dat je in ieder geval een eigen toegangsdeur hebt die op slot kan, een eigen keuken en een eigen wc. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden voor de huurtoeslag 2020:

  • Je huur mag niet te hoog zijn
  • Je inkomen mag niet te hoog zijn
  • Je vermogen mag niet te hoog zijn

Lees er meer over op toeslagen.nl/huurtoeslag  

Vraag vóór 1 september huurtoeslag over vorig jaar aan

Denk jij dat je in 2020 in aanmerking kwam voor huurtoeslag? Maak dan een proefberekening op toeslagen.nl/huurtoeslag. Heb je recht? Vraag de huurtoeslag 2020 dan vóór 1 september 2021 aan. Goed om te weten: als je huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook je gegevens van 2021. Als er iets verandert in je persoonlijke situatie, geef de wijziging dan door. En zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020.