6 januari 2022

Rookmelders in alle woningen

Elk jaar overlijden er zo'n dertig mensen door brand in hun woning. Een rookmelder kan levens redden. Alle woningen uit het bezit van Stek worden nog dit jaar voorzien van deze melders. Dat gebeurt in samenwerking met de firma Jan van der Reijden uit Lisse. Voor de huurders zijn hier geen kosten aan verbonden.

De meeste woningbranden ontstaan in de open haard, door storingen in apparaten, vlam in de pan tijdens het koken, door brandstichting en door hittebronnen zoals een lamp. Ook roken en kaarsen behoren tot de grootste veroorzakers van woningbrand. Jaarlijks wordt 1 op de 67 woningen door brand getroffen.

Schriftelijk bericht

Om de veiligheid binnen de woningen te vergroten, is de Bouwregelgeving gewijzigd. Rookmelders zijn niet alleen meer verplicht in nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande huizen.

Voor Stek – eigenaar van een kleine 12.000 woningen - is dit een grote operatie die vele maanden gaat duren. Huurders die aan de beurt zijn krijgen ongeveer een week van tevoren schriftelijk bericht van de firma Jan van der Reijden. De medewerkers van dit bedrijf worden geassisteerd door de vakmannen van Stek.

Al rookmelders aanwezig?

Wanneer er al een of meerdere rookmelders in de woning hangen, controleren de medewerkers van Jan van der Reijden de productiedatum. Rookmelders met een nog resterende levensduur van minimaal vijf jaar worden niet vervangen. Wij noteren het vervangingsjaar en nemen dit op in onze meerjarenonderhoudsbegroting. Om er zeker van te zijn dat wij de juiste informatie (type rookmelder, bouwjaar e.d.) hebben, worden alle rookmelders in ons bezit tot bouwjaar 2018 gecontroleerd.

Types rookmelders

Er worden twee verschillende rookmelders van het merk Ei Elektronics gebruikt. Een type met een lithium batterij die tien jaar mee gaat en een type dat is aangesloten op netspanning (230 Volt). De rookmelders worden met schroeven aangebracht.

Wat vragen wij van u?

Bij het plaatsen van de rookmelders worden de door het RIVM voorgeschreven coronamaatregelen in acht genomen. Wij vragen ook uw aandacht hiervoor. Houd minimaal 1,5 meter afstand en geef het aan als u of uw huisgenoten klachten hebben. Ventileer uw woning goed voor het bezoek.