18 februari 2022

Ernstige consequenties voor kweken hennep

Het inrichten van een hennepkwekerij in een huurwoning geldt als woonfraude en heeft ernstige consequenties voor de huurder. Het betekent vrijwel altijd het beëindigen van het huurcontract, vrijwillig of daartoe door de rechter gedwongen. En alle kosten die met de ontruiming gepaard gaan, worden op de huurder verhaald. In veel gevallen sluit de burgemeester van de gemeente die het betreft de woning ook nog eens voor drie maanden.

Eind december was het weer zover. In een woning van Stek aan de Ardealaan in Hillegom werd een flinke hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld. Op de eerste etage werden ongeveer 200 planten gevonden. Waarschijnlijk ging het al om de tweede oogst van deze kwekerij, die er behoorlijk professioneel uitzag. De burgemeester van Hillegom heeft het huis deze week voor drie maanden gesloten.

Pittige rekening

Er zijn ook consequenties op de langere termijn. We hanteren geen zwarte lijst, maar we mogen als corporatie bij het toewijzen van woningen wel rekening houden met het huurgedrag uit het verleden. Bij de verdeling van woningen houden alle woningcorporaties in deze regio zich aan de Huisvestingsverordening Holland Rijnland. Daarin staat onder andere: "Een corporatie mag bij een specifiek woningzoekende gemotiveerd van de rangorde afwijken, als in de afgelopen drie jaar:
a. er een gerechtelijk bevel is tot ontruiming in verband met overlast in de laatst gehuurde woning;
b. er een gerechtelijk bevel is tot ontruiming in verband met huurachterstand die nog niet is betaald;
c. er een gerechtelijk bevel is/was tot ontruiming in verband met een in de woning aanwezige hennepkwekerij."