15 maart 2022

Veiligheidsregio coördineert opvang vluchtelingen uit Oekraïne

De oorlog in de Oekraïne roept veel emoties op, ook bij onze huurders. Vanuit onze maatschappelijke rol staat Stek in contact met de gemeenten over een eventuele bijdrage in het huisvesten van vluchtelingen. Voor de korte termijn is noodopvang nodig en daar is op dit moment in voorzien. Wat wij op langere termijn nog kunnen bijdragen, is afhankelijk van de ontwikkelingen en de gesprekken met de gemeenten.

Wat kunt u doen?

Bij Stek komen vrijwel dagelijks vragen binnen over wat er gebeurt rond de opvang van vluchtelingen en wat huurders zelf kunnen doen. Het staat huurders vrij om tijdelijk iemand op te vangen. Hoewel helpen hartverwarmend is, is het ook goed is om te bedenken welke impact dit heeft. Het kan voor een langere tijd zijn en dit kan consequenties hebben voor uw huursituatie. 

Wilt u hier meer over lezen, kijk dan op de site van Vluchtelingenwerk of van uw eigen gemeente (Hillegom, Lisse, Teylingen of Noordwijk). Praktische tips voor gastgezinnen vindt u op de site van Takecarebnb, waarnaar ook Vluchtelingenwerk verwijst.

Veiligheidsregio

De Veiligheidsregio Hollands Midden, waaronder de Bollenstreek valt, is gevraagd 2000 vluchtelingen op te vangen. Het gaat om duizend mensen voor de komende twee weken en daarna nog eens duizend. De gemeenten hebben besloten deze vluchtelingen over alle 18 gemeenten in de regio te verdelen.  

Noodopvanglocaties

Om dat mogelijk te maken wordt druk gewerkt aan het openen van opvanglocaties. In eerste instantie wordt er gekeken naar plekken waar Oekraïners zes maanden kunnen verblijven. Omdat het lastig is die locaties op korte termijn te openen, komen er in een aantal gemeenten kortdurende noodopvanglocaties. Hier verblijven de vluchtelingen ongeveer 72 uur.