24 april 2023

Aankondiging jaarlijkse huuraanpassing

Per 1 juli 2023 passen wij de huren aan. Sommige huurders krijgen een huurverhoging en anderen een huurverlaging. De huur kan ook gelijk blijven. De huur is de belangrijkste inkomstenbron voor Stek. We houden de kwaliteit van woningen ermee in stand en het maakt het mogelijk om nieuwe woningen tegen betaalbare prijzen te bouwen. Ook gebruiken we deze inkomsten om de leefbaarheid van de woonomgeving te verbeteren.

Standaard verhoging

Stek mag de huur niet zomaar verhogen. De rijksoverheid bepaalt ieder jaar met welk percentage de huur mag stijgen. Dit jaar is dat maximaal 3,1% voor sociale huurwoningen en maximaal 4,1% voor woningen in de vrije sector.

Om huurders van een sociale woning tegemoet te komen in deze dure tijd hebben wij gekozen voor een lager percentage: maximaal 2,3%. Met welk bedrag uw huur precies wordt aangepast, is afhankelijk van allerlei factoren. Daarvoor zijn uw inkomen, gezinssamenstelling en in welk type huis u woont, ook van belang.

Verdeling

Dit jaar krijgt ruim 30% van onze huurders een huurverlaging. Voor circa 10% blijft de huur gelijk en bij ongeveer 60% onze sociale woningen verhogen we de huur. Het zogenaamde woningwaarderingsstelsel bepaalt de maximale huur. Dit puntensysteem geeft de kwaliteit van een woning in punten weer. Die punten bepalen de maximale hoogte van de huur van de woning. De gemiddelde huur van de woningen bij Stek is 77% van deze maximale huur volgens de punten.

Per e-mail of per post

De nieuwe huur gaat in op 1 juli. Huurders van Stek krijgen voor 30 april bericht waarin staat wat er voor hen verandert. Komt u in aanmerking voor huurverlaging? Dan ontvangt u de aankondiging in mei.

U ontvangt dit bericht per e-mail. Als er van u geen recent e-mailadres bekend is, versturen wij de brief per post.

> naar alle informatie over de jaarlijkse huurverhoging.