4 oktober 2023

Eerste steen herplaatst

In Voorhout verduurzaamt Stek de na-oorlogse woningen in de Julianalaan. Al snel viel de ingemetselde steen op. Die wilden we behouden. In de stromende regen plaatsten de twee oorspronkelijke steenleggers deze nog een keer in de gevel. Onder toeziend oog van huurders, omwonenden, medewerkers van Bam Wonen en Stek.

"Het is heel bijzonder dat we dit samen nog een keer mogen doen.” zei een van de leggers.

Kinderen

In Voorhout na de oorlog waren het de heer Deutekom, wethouder volkshuisvesting, en de heer van der Ploeg, voorzitter van de woningbouwvereniging, die de sociale volkhuisvesting aanjaagden. In 1951 hebben zij onder andere 30 woningen in de Julianalaan te Voorhout gerealiseerd. Dochter Leni Deutekom en zoon Willy van der Ploeg hebben op 17 maart 1951 de eerste steen ingemetseld.

Herplaatsen

Tijdens de voorbereidingen van de verduurzaming viel het oog al snel op deze ingemetselde steen. Wij wilden deze zichtbaar houden. En toen kwamen we op het idee om Leni van de Boomgaard-Deutekom en de heer Willy van der Ploeg (de kinderen van toen) de steen te laten herplaatsen. Dat is op dinsdag 3 oktober gedaan. In het bijzijn van huurders, omwonenden, medewerkers van BAM Wonen en Stek.

Duurzaam

Het project in de Julianastraat zorgt ervoor dat de woningen na ingreep voorbereid zijn op een CO2-neutrale toekomst. Straks zijn de woningen optimaal geïsoleerd om te verwarmen met een warmtepomp. Dit kan zodra het elektranetwerk van de wijk voldoende capaciteit voor warmtepompen. Of als een duurzaam gevoed warmtenet de woningen kan voorzien van warmte. De oplevering van dit project staat gepland voor half november 2023.