7 juli 2023

'Oscar' voor landschapsarchitectuur

Een glas met alcoholvrije bubbels onderstreepte de prestatie. Project Geestwater in Lisse heeft de internationaal erkende World Landscape Award (WLA) voor landschapsarchitectuur gewonnen.

“Dit is de Oscar voor landschapsarchitectuur.” zegt landschapsarchitect Emiel Swinnen van Delva. Samen met wethouder Jolanda Langeveld van Lisse, projectontwikkelaar Heleen Aarts van Amvest en bestuurder Hans Al van Stek vierde de architect dit succes op de toekomstige bouwlocatie.

Landschap leidend

De jury van de WLA was onder de indruk van de expertise en de verbeeldingskracht die in Lisse is gebruikt om een gewoon landschap om te zetten in een buitengewoon project. Geestwater wordt een volledig nieuwe wijk aan de zuidkant van Lisse waar mensen kunnen leven en wonen met de natuur. Het beheer wordt zo veel mogelijk aan de natuur overgelaten. Dus geen huisje-tuintje-parkeerplek, wonen in een landschap.

Waterbuffer

Vanuit je huis stap je de natuur in, daarom wordt er ook wel gesproken van een landschapspark. Voor alle inwoners van Lisse komen er ook speelruimtes, ecologische bos- en waterzones, steigers en aanmeerplaatsen voor kano's en picknickweides. De prominente rol van het water betekent voor Hoogheemraadschap Rijnland, dat de nieuwe woonwijk ook een waterbuffergebied is. ,,Een van de manieren waarop je woningbouw kunt inzetten om ook andere vraagstukken van deze tijd op te lossen", zegt Swinnen.

Inclusieve wijk

Het is de laatste grote uitbreidingslocatie in Lisse waar woningen kunnen worden gebouwd. Er komen 450 woningen voor alle doelgroepen en elke portemonnee. Ongeveer de helft betreft koopwoningen en de andere helft huurwoningen. Er zijn diverse woningtypes.
Stek bouwt 115 woningen in Geestwater. Hans Al: “De plannen hebben een lange voorbereiding gekend. Soms heeft het extra tijd nodig om een plan van de eerste schetsen naar een project met zoveel ambitie en allure te komen.”