14 augustus 2023

Tegemoetkoming blokverwarming

Huurders van complexen met een blokaansluiting (collectieve verwarming) krijgen van de overheid een bijdrage in de energiekosten. Deze bijdrage heet officieel 'Tegemoetkoming Blokverwarming'.

Verrekenen 

Wij krijgen veel vragen van huurders hierover. Vooral over hoe zij de tegemoetkoming ontvangen. Het zit zo: woningcorporaties kunnen de tegemoetkoming tot 30 september 2023 aanvragen. Deze verrekenen zij met de werkelijke kosten.

Servicekosten

Om huurders tegemoet te komen heeft Stek in het nieuwe voorschotbedrag (geldig vanaf 1 februari 2023) al rekening gehouden met de regeling. Zij betalen op dit moment dus minder voorschot dan nodig is om de werkelijke stookkosten te betalen. 

Eindafrekening 

Stek ontvangt de tegemoetkoming van de overheid en verrekent deze met de energiekosten die in 2023 worden gemaakt. De kosten die overblijven worden op de gebruikelijke manier verdeeld. Dit zal in de meeste complexen naar verbruik per woning zijn. Er zijn ook complexen waar de stookkosten evenredig verdeeld worden. 

Het is altijd mogelijk dat het voorschot iets te hoog of te laag is geweest, zodat huurders een bedrag moeten bijbetalen of terugkrijgen. Dit staat in de eindafrekening servicekosten die voor 1 juli 2024 wordt verstuurd.