10 januari 2023

Ventileren bespaart energie en is goed voor de gezondheid

Veel mensen weten niet dat je eigenlijk energie bespaart als je op de juiste manier ventileert. Zeker nu we met hoge energieprijzen te maken hebben, worden ventilatieroosters dicht gehouden zodat de warmte binnen blijft. Maar dan blijft de lucht in de woning vochtig. Dit heeft invloed op uw gezondheid en de energierekening.

Bespaar door ventilatie

In iedere woning kunnen vochtproblemen voorkomen. Bijvoorbeeld beslagen ruiten, plekken op het plafond en schimmel. Ze ontstaan vaak bij gewone dagelijkse bezigheden zoals koken, wassen en douchen. Als u niet goed ventileert, blijft een woning vochtig. Het duurt langer om vochtige lucht te verwarmen dan frisse lucht. Daarom is het beter voor uw energierekening om goed te ventileren.

Voorkom ongezonde lucht in huis

Zonder goede ventilatie ontstaat ongezonde lucht in huis. U kunt daar ziek van worden. Ook kan schimmel sneller voorkomen. Bent u allergisch of heeft u last van longen of luchtwegen? U krijgt daar meer last van als de lucht vervuild is of als er schimmelvorming is in de woning. Houd uw woning goed en gezond. U kunt veel zelf doen om uw woning goed en gezond te houden.

Praktische tips  

  • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open
  • Ventileer extra als u kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet mechanische ventilatie als deze aanwezig is in uw huis op 2 of 3
  • Roken zorgt voor veel vervuiling, dus rook liever niet in huis
  • Zorg voor minder vocht in huis: hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren droog na het dweilen.

Meer tips?

> Ventilatietips Milieu Centraal