31 mei 2022

Begin bouw De Waterkanten in Lisse

Met het boren van de bronnen voor de warmtepompen is de bouw begonnen van het nieuwe appartementencomplex De Waterkanten in Lisse. Het wordt met 26,5 meter het hoogste gebouw van Lisse en is daarmee een beeldbepalende afronding van de Zeeheldenwijk. De woontoren telt zeven verdiepingen en biedt straks plaats aan 72 sociale huurwoningen.

Het appartementengebouw markeert ook de entree naar de nieuwe woonwijk, waar woonstichting Stek in de afgelopen jaren al een aantal eengezinswoningen en appartementen heeft gerealiseerd. Bestuurder Hans Al van Stek: “Het is een gevarieerde en energiezuinige wijk geworden, op een mooie plek in Lisse. Ook het ontwerp van deze opvallende woontoren bewijst weer dat bij sociale woningbouw niet hoeft te worden beknibbeld op kwaliteit.” Johan Bombach, directeur bij Trebbe: “Het is geweldig dat we in een tijd van woningtekorten samen met Stek 72 keer een fijn en duurzaam thuis kunnen toevoegen aan de woningmarkt in Lisse. Ons ‘bouwhart’ gaat nog iets harder kloppen omdat we met De Waterkanten de skyline van Lisse mogen verfraaien. Ik zie uit naar een fijne bouwtijd.”

Een nieuw thuis voor een brede doelgroep

De Waterkanten ligt aan de Ringvaart en de Sportlaan in Lisse. Een aantal jaren geleden besloot de gemeente dat dit gebied toe was aan een grote opknapbeurt. Stek is één van de partijen die meedeed aan deze wijkvernieuwing. De woontoren De Waterkanten is het laatste project in dit gebied. De huren van de 19 tweekamerwoningen van ongeveer vijftig vierkante meter en 53 driekamerappartementen van ongeveer zeventig vierkante meter liggen ruim onder de grens voor sociale woningbouw. Ze zijn daardoor bereikbaar voor een brede doelgroep.

Goed ingepast in de omgeving

Het ontwerp is van de hand van Klunder Architecten uit Rotterdam. Door het kleurgebruik en metselwerk sluit De Waterkanten goed aan op de omliggende omgeving. Het appartementencomplex is ‘alzijdig’ ontworpen. Door de verschillende gevels heeft het ‘ogen’ aan alle kanten, waardoor het een positieve bijdrage levert aan de sociale veiligheid in de wijk.

Duurzaam wonen en leven in de woontoren

De bewoners van De Waterkanten wonen straks in duurzame appartementen. De appartementen worden verwarmd en gekoeld door bodemwarmtepompen. Voor de opwekking van elektriciteit worden zonnepanelen op het dak geplaatst. Een bijzonder detail is, dat alle houten binnenkozijnen circulair zijn en vervaardigd worden uit sloophout.
De bouw is inmiddels gestart. Als alles volgens planning verloopt dan levert Trebbe het complex eind 2023 op. De toewijzing van de appartementen gebeurt in de loop van volgend jaar via hureninhollandrijnland.nl.

Gerelateerde berichten

24 november 2021

Mooie en opvallende entree De Waterkanten