12 oktober 2022

Over Energie en collectieve verwarming

De overheid komt tegemoet in de hogere energierekening. Dit doen ze op verschillende manieren. Over twee maatregelen krijgen wij veel vragen: het energieprijsplafond en de energietoeslag

Energieprijsplafond en collectieve verwarming

Per 1 januari 2023 gaat een prijsplafond in op energie. Zo wil de overheid consumenten helpen met de stijgende energierekening. Het prijsplafond is een maximale prijs voor tot een bepaald verbruik. U betaalt in 2023 € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom. Die prijzen gelden voor gasverbruik tot 1.200 m3 en stroomverbruik tot 2.900 kWh. Is het verbruik hoger dan betalen huishoudens het tarief van het energiecontract.

Blokverwarming ook onder prijsplafond energie

Stek verhuurt ook woningen met collectieve verwarming (blokverwarming). Op 11 oktober is bekend geworden, dat collectieve verwarming ook onder het prijsplafond energie valt. Het kabinet komt binnenkort met een voorstel over de uitvoering van deze regeling. Wij begrijpen dat huurders graag willen weten wat de huidige prijzen betekenen voor de voorschotten vanaf januari 2023. Zodra er meer bekend is, informeren wij huurders met collectieve verwarming. Wij vragen u nog even geduld te hebben.

Energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen hebben recht op een energietoeslag. Inwoners uit de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen kunnen deze toeslag aanvragen bij de ISD Bollenstreek. Deze toeslag was eerst € 800 en is verhoogd naar € 1.300.

Heeft u recht op energietoeslag?

Een deel van die huishoudens - bijvoorbeeld degenen die een bijstandsuitkering ontvangen - heeft de toeslag al automatisch gekregen. En als u de eerste € 800 al heeft ontvangen krijgt u de aanvullende € 500 vanzelf. 

Aanvragen kan nog

Heeft u de toeslag nog niet aangevraagd? U kunt dit nog steeds doen! Als u een zelfstandig huishouden voert in de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk of Teylingen en uw inkomen is maximaal 130 procent (was 120) van de voor u geldende bijstandsnorm, dan komt u ook in aanmerking. Wilt u weten hoe het precies zit? Lees op de website van de ISD antwoorden op uw vragen. Daar kunt u de energietoeslag ook aanvragen.

Gerelateerde berichten

19 april 2022

Energietoeslag voor huishoudens met laag inkomen